Creatorul Instagram detaliază cum filtrele foto ale aplicației „înfrumusețează“ pozele [VIDEO]

de: Bogdan Cristea
12 03. 2015

Într-un scurt videoclip apărut recent pe internet, fondatorul Instagram ne explică pixelii, codul și filtrele folosite de aplicație.

Un nou material video publicat de către cei de la Code.org prezintă declarațiile lui Kevin Systrom, unul dintre fondatorii Instagram. O aplicație dezvoltată în momentul în care cei doi fondatori au realizat că distribuirea imaginilor ca deveni din ce în ce mai populară, Instagram a fost ulterior achiziționată de Facebook pentru echivalentul a 1 miliard de dolari.

Videoclipul apărut și pe Phonearena continuă cu o scurtă prezentare a tehnologiei folosite pentru a afișa o imagine digitală. Sunt explicate cât se poate de clar istoria fotografiilor digitale, pixelii și filtrele folosite de Instagram. După ce ne este prezentată prima fotografie scanată, în anul 1957, Kevin explică noțiunea de pixel și cum au evoluat rezoluțiile în ultimii ani. Fiecare pixel în parte are o singură culoare care este rezultatul unui amestec de roșu, verde și albastru la intensități diferite.

Fiecare dintre aceste culori este reprezentată în mod binar printr-un șir de opt cifre. Numărul minim pe care acestea îl pot reprezenta este zero, iar cel maxim este 255 și de aceea. Fiecare dintre cele 256 de numere reprezintă o intensitate pentru roșu, galben sau albastru.

După cum am spus mai devreme, o culoare este rezultatul amestecului de roșu, albastru și verde în cadrul unui pixel. Culoarea turcoaz este oferită ca exemplu, iar reprezentarea acesteia ar necesita următoarele intensități: 64 pentru roșu, 224 pentru verde și 208 pentru albastru. Pentru a modifica o poză, filtrele se folosesc de anumite funcții care modifică aceste valori. Cel mai de bază exemplu este cel al unui filtre care face o poză mai întunecată.

Pentru a obține acest lucru, se extrage o valoare anume din fiecare intensitate. În video, Kevin explică cum fiecare este redusă cu 50.